perjantai 9. joulukuuta 2011

Bodauksellakin on eurokriisejä

Tehdessäni käyrätangolla Reverse Scott -hauisliikettä ja ihastellessani Kippari Kallelta perittyjä kyynärvarsiani ja niiden pullottavia verisuonia, äkkinäinen adrenaliinipiikki herätti minut kesken sarjan pohtimaan bodauksen ja kapitalismin yhtäläisyyttä. Maailman parhaasta urheilulajistani saa nimittäin vedettyä monessa kohdassa suoria analogioita markkinatalouden mekanismeihin.

Bodaus nojaa vahvasti talouskasvuun. Eikä pelkästään siten, että vain taloudellisesti rikkaissa maissa voi harrastaa bodausta vaan bodaus itsessään perustuu rajattoman kasvun logiikkaan, jossa tuotantovoimien pitää jatkuvasti kasvaa, jotta kiinteän pääoman määrä eli lihasmassan määrä lisääntyisi. Kerran saavutettu kiinteä pääoma ei itsessään tuota lisäarvoa eli lisää lihasta, joten markkinoille pitää jatkuvasti syöttää lisää muuttuvaa pääomaa eli treenata ja syödä enemmän.

Kuten globaalissa markkinataloudessa, bodarikin ennustaa omaa kasvuaan, ja kuten globaalissa markkinataloudessa, näihin ennustuksiin vaikuttaa monet inhimilliset ja välittömät tekijät, kuten onko tyttöystävä juuri jättänyt, onko poskissa havaittavissa epämiellyttävää nesteisyyttä tai onko youporn sulkenut väliaikaisesti sivustonsa ylläpitotoimia varten. Naismaisen tunnekuohun yllättäessä bodari stressaantuu, hänen lihaksensa menevät kataboliseen tilaan ja talouskasvu pysähtyy. Todellisuudessa kiinteälle pääomalle ei ole tapahtunut mitään, mutta bodari vain luulee, että hän on pienempi kuin aiemmin. Hän saattaa masentua ja lopettaa treenaamisen kokonaan, jonka seurauksena hän menettää lihasmassansa.

Yhtä äkillisen tyttötunteen seurauksena bodari voi herätä luulemaan, että on isompi kuin todellisuudessa onkaan, ja että hänestä voi helposti tulla vieläkin isompi. Niin kauan kun bodari tiedostaa kokonsa olevan työn tulosta, joka voidaan myös menettää, hän tekee itsepintaisesti töitä säilyttääkseen miehekkään ulkomuotonsa. Tämä ei kuitenkaan riitä sillä lihasmassan pitää bodauksen lakien mukaan jatkuvasti kasvaa. Kasvun logiikka saa bodarin ottamaan vähitellen treenipäiviä velaksi eli lähestymään kasvua erilaisin kiertotein kuten käyttämään kiellettyjä aineita. Ennen pitkää velat pitää maksaa takaisin, koska velkaa ei ole terveellistä ottaa jatkuvasti. Talouskasvu pysähtyy ja bodari kriisiytyy jälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti