sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Bodaus on tie nirvanaan

Neloselta alkaa uusi ohjelma Jutta Gustafsbergin elämästä ja matkasta kohti bodauksen MM-kisoja. Samalla seurataan tavallisten kuolevaisten muuttumista bodausideologian ylpeiksi kannattajiksi. Jo ensimmäisessä ohjelmassa personal trainerit muistuttavat ylipainoisia ihmisiä bodauksen tärkeimmästä teesistä: kuvittele mielessäsi oma ideaalinen kroppasi ja tavoittele joka päivä arjen ja herkkujen keskellä tätä mielikuvaa.

Sääntö sopii analogisesti kilpailuyhteiskuntamme tärkeimpään opetukseen: kuvittele mielessäsi oma ideaalinen elämäsi kymmenen vuoden päästä ja tavoittele joka päivä arjen ja välittömien houkutusten keskellä tätä mielikuvaa. Itsensä hallitseminen esitetään keinona päästä tiettyyn päämäärään, mutta todellisuudessa itsensä hallitseminen on enemmän kuin tehokkaampi laihdutusvalmiste tai keskitäyteläisen punaviinipullon korkki. Se on tila, jossa bodari on enemmän läsnä omassa kehossaan ja pystyy yhdistämään oman mielensä ristiriitaiset tarpeet yhdeksi kokonaisuudeksi palvelemaan rationaalisia hyveitä.

Jos buddhalainen munkki, jotka ovat usein todella kovassa kunnossa, kertoisi itsensä hallitsemisesta, hän yhdistäisi sen välittömästi tietoisuustaitoihin ja sanoisi, että ainoa tie henkiseen vapautumiseen on tietoisuustaitojen jatkuva kehittäminen. Munkki saattaisi vinoilla lihasten kasvattamisesta tehottomana ja maallisena tapana, mutta näkisi nopeasti lihasten läpi kivun ja itsensä koettelun itsetarkoitukselliseen maailmaan.

Tässä maailmassa kiehtovinta on ruumiillisuuden ylittäminen ja sille naureskelu. Bodaus onkin ainoa laji, jossa ruumiillisuudesta tehdään tarkoituksella pilkkaa. Bodari asettuu kyseenalaistamaan pinnallista ulkonäkökeskeisyyttä tarkoittaen, että laihdutusta ja lihasten kasvattamista kannattaa edelleen tehdä. Tekeminen vain tarkoittaa kulttuuristen merkitysten ylittämistä ja itseensä syventymistä kivun ja itsensä koettelun kautta. Nirvanaan ei siis päästä ainoastaan meditoimalla vaan nostamalla rautaa joka päivä lujempaa kuin koskaan aiemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti