sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Bodaavaa naista ei voi esineellistää


Bodaus ratkaisee monia tärkeitä kysymyksiä yhteiskunnassa ja henkilökohtaisessa elämässä. Yksi päätehtävistä on ehdottomasti bodauksen tasa-arvoistava vaikutus, joka ei pysähdy hyvinvointivaltion perinteisiin keinoihin: tulonjakoon, koulutukseen, työmarkkinoihin ja palkkapussin kokoon. Bodaus tasa-arvoistaa ihmisen kokemusmaailman sekä poistaa naisen ja miehen välisistä suhteista ikivanhan kiusanhengen, esineellistämisen.

Tasa-arvon ongelmana on modernissa Suomessakin naisen kokemus itsensä menetyksestä tilanteissa, joissa nainen kohtaa sukupuolisen katseen, puheen tai teon. Feministit analysoivat tilannetta naisen subjektiaseman anastamisena, mutta käytännössä harva mies kokee varastavansa naisen identiteetin tuijottaessaan tämän tissejä. Siksi kyse on naisen kokemuksen rakenteellisista ehdoista, joka muokkaa tisseihin kohdistuvasta katseesta persoonallisuuden hukuttavan aseen.

Bodausideologia muuttaa tämän kaiken tekemällä esineellistämisestä yksilön oman asian. Sen lisäksi, että bodauksessa esineellistäminen on sukupuolesta riippumaton asia, persoona asettuu terveemmällä tavalla osaksi ruumista ja sen hyvinvointia. Moderni erottelu mieleen ja ruumiiseen ei pääse vieraannuttamaan toimistotyötä tekevää kansaa yhtään enempää. Katseen kohteeksi asettumisesta tulee arkipäiväistä ja palautetta otetaan vastaan paremmalla henkilökohtaisella suodantamenetelmällä.

Tämän vaikutuksesta naista ei voi enää "yllättää" katsomalla hänen tissejään, sillä nainen tiedostaa selkeämmin olevansa samaan aikaan ihminen ja nainen, katsoja ja katseen kohde sekä persoonallinen, mutta täysin lihallinen olento.

Seuraukset näkyvät kaikessa mitä nainen tekee. Nainen voi olla sukupuolinen olento ja ihminen samaan aikaan. Hän voi laittaa tissipaidan, nauttia seksuaalisesta huomiosta ja silti puhua fysiikan standardimallin heikkouksista. Hän voi hankkia ja yhdistellä sukupuolisuhteita ja ystävyyssuhteita pelkäämättä huoran leimaa. Hän voi olla äiti, vaimo ja työssä käyvä kansalainen ilman, että rooleja pitäisi laittaa moraaliseen järjestykseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti