torstai 13. joulukuuta 2012

Ei Crossfitin takia vaan naisen itsensä hyväksymisen vuoksi

Kaveripiirissäni on paljon naisia, jotka harrastavat kehonrakennusta. He itse kutsuvat lajia Body Fitnekseksi erotuksena lajeista, joissa lihakset halutaan mahdollisimman suuriksi. Ajatuksellisesti kyse on samasta harrastuksesta, koska harjoittelun ainoana päämääränä on kehonmuokkaus suuntaan tai toiseen.

Kun päämääränä on kehonmuokkaus, kaikki muut harjoitteluun liittyvät motiivit ja tarkoitusperät tulevat vähemmän tärkeiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kehonmuokkauksen lupaukset paisuvat suuremmiksi hyvää elämää koskeviksi lupauksiksi. Viaton kuntoseurantablogi muuttuu helposti uskonnolliseksi Ostos-TV:ksi, jossa julistetaan kehonmuokkauksen olevan paljon enemmän, mitä se alunperin oli.

Kaikki harrastukset voivat muuttua elämää suuremmiksi, mutta useimmilla toiminnallisilla lajeilla on selkeitä eroja verrattuna kehonmuokkaukseen. Viisi yhdysvaltalaista naista kertovat http://www.youtube.com/watch?v=5zvqNHDTf8Y miten toiminnalliseen liikuntaan liittyvät päämäärät muuttavat minäkuvaa ja auttavat siirtymään kauemmas kehon jatkuvasta tarkkailusta.

"Don't worry about what your body is going to look like. Just worry about your diet. Worry about things you can control and it'll end up being exactly what you want"

Naisten osuva huomio ei tarkoita, etteikö päämäärätietoisella kehonmuokkauksella voisi saavuttaa vartalon rakennuksen kannalta selkeämpiä tuloksia kuin toiminnallisella harjoittelulla. Kun ihminen ja tässä tapauksessa nainen alkaa 'tehdä', 'toimia' ja harjoitella toiminnallisten periaatteiden mukaisesti, hän vain unohtaa tai muuttaa aiemmat kauneusihanteensa.

"There's this woman in a magazine. This small, tiny little waify thing, a lot make-up covering their face. I thought that was beauty.....beauty is part of strength and fitness (doing things)"

"...performance goals are going to get there faster which is going to get you to what you want to look like"

"...you're very proud of what your body can do"

Naiset tuskin aloittivat kehonmuokkausta näyttääkseen samalta kuin nykyään, koska heidän crossfitvartalonsa eivät muistuta lehtien naisihannetta. Toiminnallinen harjoittelu muutti heidän naiskuvaansa, jolloin naiset alkoivat korostaa enemmän tekemistä, aikaansaamista ja aktiivista itsensä kehittämistä. Samalla keho alkoi näyttää hyvältä.

Tekemiseen eli voimaan, nopeuteen, kestävyyteen, liikkuvuuteen tai tekniikkaan liittyvät päämäärät muuttavat minäkuvan ja liikunnan luonteen lopullisesti. Kehonmuokkauksen paikka selkiytyy ja keho kytkeytyy osaksi omaa personaa, jossa henkinen voima tarkoittaa muutakin kuin kykyä odottaa tulosten näkyvän peilistä.

Seuraukset näkyvät toisaalta niin, että nainen osaa yhä luottavaisemmmin asettua katseen kohteeksi salilla ja vaikka soidinmenomarkkinoilla. Aikaisemmat, usein neuroottiset tuntemukset oman kehon epätäydellisyydestä ovat poissa.

Toisaalta nainen tuntee selkeämpää kontrollia omasta elämästä, koska voimakas, kestävä, liikkuva, nopea, notkea; yksinkertaisesti tekevä nainen siirtää liikuntaan liittyvät asenteensa osaksi muutakin elämää. Näin Crossfitistakin tulee lopulta elämää suurempaa, mutta naisen omilla ehdoilla.3 kommenttia:

 1. Ei, sillä ei ole mitään merkitystä, mille crossfittaajat näyttävät. Siitä huolimatta crossfittarit tuntuvat olevan salilla ainoa porukka, jolla paita unohtuu aina kotiin, jalassa on oltava vibramit tai reebookin cf-tossut ja jalassakaan ei saa olla pikkuhousuja pidempää kudetta. Mutta missään tapauksessa kyse ei ole näyttämisestä - vaan tekemisestä :)

  VastaaPoista
 2. Vaatteet saattavat häiritä suorituksen nopeutta, mikä taas on iso nou nou cf-hommissa, nopeuden hidastuminen.

  VastaaPoista
 3. Onhan crossfitin vaatteissa tai niiden pois heittämisessä kyse näyttämisestä ja Crossfitvaatteet ovat harvinaisen tylsiä juuri sen faktan ja brändin havainnollistamiseksi, että kyse on "tekemisestä". Ei punaista vaan mustaa, eikä kireää vaan löysää.

  Silti näyttämistä ei ole nimeksikään bodaukseen nähden, ja silloin kun sitä on, show sekoittuu huohottamiseen ja liikkeiden tekniseen oikein tekemiseen.

  VastaaPoista