sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Kehonmuokkaajat unohtavat tavoittelevansa kauneutta

Tiedättekö keinutuolin, sohvan, jääkaapin, uunikintaan, laiturin tai porakoneen?

Kaikki ovat välineitä, jotka rakennetaan välillisesti tai suoraan ihmistyöllä. Tuotteet voidaan rakentaa rakkaudella ja puuseppä voi määritellä itsensä hyvin tehdyn keinutuolin kautta ajattelemalla "Olempa minä mainio puuseppä".

Tiedättekö kehonrakentajat? He yrittävät olla kehon puuseppiä ja taustalla on ajatus kehon kauniiksi tekemisestä. Keho voi olla a) kaunis, kun se on tietyn näköinen b) tällä kauneudella on jokin erityinen arvo.

Kehonmuokkaajien pitää ajatella, että kehosta kannattaa tehdä kaunis. Kropan kauneus on erityisesti toiminnallista kauneutta. Lihakset ovat kauniita, koska ne liittyvät mielikuviin terveydestä, elinvoimasta, vallasta ja ennen kaikkea seksuaalisista resursseista.

Fitnessnaisista otetaankin lähes aina kuvia, joissa tavoitellaan seksikkyyttä ja naisellisuutta. Hyvin usein vaikutelma jää toteutumatta, koska ihmisestä ei voi tehdä seksikästä treenaamalla kroppaa seksikkään näköiseksi. Suurin ongelma ei ole teennäisissä asennoissa tai väkinäisissä ilmeissä vaan kehonmuokkauksen perusluonteessa.

Kun puuseppä rakentaa keinutuolia, hän samastuu työnsä tulokseen, mutta erottaa selkeästi itsensä keinutuolista. Tehdessään paskan keinutuolin, puuseppä ei automattisesti näe itsellään samoja vikoja kuin keinutuolilla. Keinutuoli onkin puusepästä riippumaton esine, jonka arvo määritellään eri tavalla kuin puusepän arvo. 

Kun kehonrakentaja rakentaa kehoa, hän samastuu työnsä tulokseen ja koittaa erottaa itsensä kropastaan, jotta ei näkisi itsessään samoja vikoja kuin työnsä tuloksessa. Yritys onnistuu vain osittain koska kroppa ja sen toiminnallisuus on erottamattomasti osa persoonaa. 

Mielen ja kropan erottamisen mahdottomuudesta seuraa hetki, joista monet kertovat blogeissaan "hetkenä, jolloin aloin treenata tosissaan". Kehonmuokkaaja ei enää tiedosta tavoittelevansa parempaa kroppaa kauneuden vuoksi. Kuntosaliharjoittelu irtoaa alkuperäisistä tavoitteista ja kehonmuokkaaja alkaa "kisaajaksi".

Kehonrakennuskilpailut ovat kauneuskilpailuita, jotka antavat kisaajalle mahdollisuuden olla ajattelematta harrastustaan kaunistamisena. Samalla keho voidaan antaa kisojen käyttöön, kun persoona pysyy "kovasta treenistä tykkäävänä ihan tavallisena ihmisenä". 

Ratkaisu ei ole pysyvä, sillä kehon voi yleensä erottaa mielestä vain siksi ajaksi, kun peilejä ei ole lähettyvillä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti