tiistai 20. elokuuta 2013

Fitnessblogien lukuohje

Mitä tahansa blogeja luetaan enimmäkseen päiväkirjoina, joista etsitään itselle mieluisia esimerkkejä hyvästä elämästä. Kaikilla ei ole "omaa elämänprojektia", joka asettuu tasa-arvoisena tarinana muiden yhtä hyvien elämien viereen vaan on tavallista etsiä roolimalleja ja hyvän elämän auktoriteetteja. 

Fitnessblogit ovat vaarallisia päiväkirjoja, koska ne väittävät tietävänsä elämän tarkoituksen. Kuten elämäntapaoppaissa, fitnessblogeissakin tarjotaan helppoja ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Patenttiratkaisuihin uskovat erityisesti viattomat tytöt ja pojat, joilla ei ole elämänkokemusta, mutta myös fyysisesti rasittuneet ja henkisesti tylsistyneet keskiluokkaiset ihmiset ostavat toivoa OstosTV:stä.

Fitnessblogien välittämät arvot voi suodattaa, kunhan ei kuvittele, että bloggaajat kertovat aidosti omasta elämästään. Blogien julkisuus näkyy suoraan itselle ja muille valehteluna ja sähköisiä päiväkirjoja käytetäänkin lähinnä itsensä psyykkaamiseen, kuten muutakin sosiaalista mediaa.

Paras lukuelämys syntyy, kun muistaa lukea pätevästi rivien välistä:


1. Fitnessbloggaaja ei ole koskaan varma oman elämäntyylinsä kannattavuudesta. Siksi hän bloggaa.

2. Fitnessbloggaaja yrittää saada muut kopioimaan elämäänsä, vaikka väittää toistuvasti muuta. Mitä useampi omaksuu bloggaajan arvot, sitä varmempi hän on omasta elämästään.

3. Fitnessbloggaaja kertoo elämästään valikoiden ja kaunistellen silloinkin, kun paljastaa negatiivisia asioita. Blogin tarkoituksena ei ole aidosti kyseenalaistaa fitneselämän periaatteita.


4. Fitnessblogit tuntuvat samanlaisilta, koska fitneksen teesit ovat pinnallisia. Niistä voi puhua uskottavasti vain yhdellä puhetavalla. 

5. Fitnessbloggaajan itsevarmuuden voi huomata hypetyksen määrästä. Mitä enemmän bloggaaja joutuu tietoisesti myymään elämäntapaansa, sitä enemmän hän on pihalla omista motiiveistaan harrastaa fitnestä. 2 kommenttia:

  1. Kohdat 1 ja 5 jäivät hieman auki. Tai vitosen ymmärrän jotenkuten, mutta mitä tolla ensimmäisellä kohdalla tarkoitat, hyväksynnän hakemistako?

    VastaaPoista
  2. Joo ja lifestylebloggaus ei ole hyväksynnän hakemista pelkästään psykologisessa mielessä sillä kaikki normatiiviset ohjeet (mitä on hyvä elämä) ovat suhteellisia. Aina on olemassa muita vaihtoehtoja ja elämäntyylistä tulee jonkun elämäntyyli vasta kun sitä voidaan verrata muihin elämäntapoihin.

    Julkaiseminen ei ole viatonta vaan se on tapa asettaa omat elämänohjeet arvioitaviksi.

    VastaaPoista