maanantai 18. marraskuuta 2013

Vartalon sopusuhtaisuus on myytti

Jos seuraa iltapäivälehtiä tai muita keltaiseksi väitetyn lehdistön medioita, ei voi olla tietämättä  Miss Peppu Brasilia 2013 voittajan ahterin ympärysmittaa (106cm) eikä ole voinut ohittaa maailman suurimpien hauisten omistajan itselleen naureskelevia ilmeitä:Kummatkin kuuluivat ennen marginaaliin tai friikkikategoriaan, jota valtavirta kauhisteli tai ihasteli, mutta ei kopioinut. Friikkien tarkoituksena oli alleviivata keskimääräistä kauneuden määritelmää, jonka sisällön tärkeintä piirrettä kutsuttiin sopusoinnuksi. Todellisuudessa sopusoinnun määritelmä  on muuttunut massamuodissa ja fitnesskulttuurissa joka vuosikymmen. Samalla ovat muuttuneet vaatteiden koot ja mittasuhteet.

Muutos ei ole pelkkää trendiä vaan se noudattaa lakia, jota voi kutsua kauneuskäsitysten eriytymiseksi. Tästä esimerkkinä ovat joka vuosi syntyvät uudet kauneuskilpailut. Erilaisiin kriteereihin perustuvat lajit edustavat kauneuden vaihtoehtoisia mittareita. Tämän vuoden Fitness Expossa oli mahdollisuus päättää kahden hyvin eri näköisen miestyypin kesken. Painoero miestyyppien välillä on 30 - 40 kiloa:Markkinoilla miestyyppien välillä on valittu ennenkin, mutta fitneksen vaihtoehtoiset kauneusmittarit ovat nyt vasta synnyttäneet kielen ja kannattajakunnat. Ensi kertaa esimerkiksi naisilla on käsite mieltymyksilleen eikä tarvitse puhua vain  "liian isoista lihaksista" tai "naisten kokoisista epämiehekkäistä miehistä". Enää ei myöskään tarvitse osoittaa julkisuuden henkilöä kertoakseen miesmaustaan vaan idolitkin kuuluvat miehen ulkonäkön luokkiin, kuten futaajien näköisiin (ja kokoisiin) miehiin.

Kauneuskäsitykset tulevat jatkamaan eriytymistään synnyttämällä kauneuden määritelmiä, joissa on tärkeää yksittäiset vartalon piirteet. Tulemme näkemään "isoin reisi" tai "isoimmat epäkkäät" -kilpailuita, sekä erilaisia yhdistelmäkilpailuita, joissa etsitään esimerkiksi kapeinta vyötäröä ja isoimpia rintoja (tai rintalihaksia). Kehonrakentajat sanovat, etteivät nämä kilpailut ole oikeaa fitnestä, mutta fitnekselle on terveellisempää ajatella, että kehonosakilpailut lopettavat sen rasittavan syyllistämisen, jossa kehonmuokkaajien pitää oikeuttaa lajinsa terveyteen liityvillä argumenteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti