keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Bodarit kertovat dopingista avoimemmin kuin ennen

Suomen menestynein kehorakentaja Marko Savolainen aloitti uuden blogin, jonka yhtenä tarkoituksena on kertoa siitä bodauksen suomalaisesta maailmasta, josta ei ole osattu aiemmin kertoa. Dopingaineiden käytöstä puhumiselle on ollut aiemmin olemassa häpeää tunnustava puhetapa sekä sen rinnalla elävä häpeän kieltävä puhetapa. 

Häpeän tunnustava puhetapa toimii suurin piirtein näin: 

"Kaikki ne yököttävät bodarit käyttää niitä (dopingaineita)"
"Horkka on huijausta koska siinä chiitataan"
"Kun ei muuten pärjää"
"Käytin silloin nuorena ja tyhmänä"
"Käytin, mutta sitten pallit pieneni ja lopetin"

Puhetavassa on keskeistä häpeän tai häpeällisyyden ilmoittaminen, jakaminen, osoittaminen tai henkilökohtainen tunnustaminen ihan niin kuin rippituolissa. Häpeällisyyttä voidaan myös perustella ja tarkentaa (horkka on chiittausta ja chiittaus on häpeällistä). 

Häpeän kieltävää puhetapaa erehdytään luulemaan "oman elämäntavan" -kuvailuksi ja vaihtoehdoksi häpeän tunnustamiselle mutta kielto on vain tunnustamisen toinen puoli:

"Se on jokaisen oma asia mitä käyttää"
"Ei PRO-tasolla pärjää muuten"
"Kisoissa on testit. Ei tarvi muuta tietää"
"Ymmärrän kyl jos miehet käyttää, mutta että naisetkin"
"No miten muuten voisi naisena saada rasvatonta vartaloa isoilla lihaksilla?" 
"Omalle keholle saa tehdä mitä haluaa"

Marko Savolaisen blogi esittelee kuitenkin aidosti uuden puhetavan, joka irtoaa usemmissa kohdissa häpeästä. Tämä ei johdu siitä, että Marko antaa ohjeita dopingaineiden "oikeanlaiseen" käyttöön sillä näissä kohdissa teksti on eniten yhteydessä häpeään.  Marko muistaa aina välillä kumartaa vanhoille diskursseille: 

"En missään nimessä suosittele hormoneiden käyttöä, päinvastoin, jokainen on nähnyt miten minullekin on käynyt."

Yhdysvaltalaisilla blogisivustoilla aiheesta on puhuttu aina tavoilla, joita voi kutsua yksilön ja yhteisön tai lain ja moraalin erottavaksi puhetavaksi. Ihmiset kuvaavat elämäntapaansa vuolaasti, mutta intohimottomasti välttämällä moralisoivia sävyjä. Laittomuudesta puhutaan myös avoimesti ja se yhdistetään moraaliin vaihtelevilla tavoilla. 

Suomalaisen bodauksen aiempia dopingkeskusteluja kuvaa juuri tehty Ylen kysely, jossa suurin osa suomalaisista ajatteli lain ohittavan moraalin ristiriitatilanteessa. Suomessa laki ja moraali ovat siis hyvin vahvasti yhteydessä. Erilaisille puhetavoille ei ole ollut moraalisesti tilaa ja nyt fitneksen "suuri eriytymiskehitys" on vapauttanut bodauksen elämään itsekseen ja itselleen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti