sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Salikissa tekee palveluksen bodaukselle

Olen aiemmin todennut, miten suomalaisilla nais- ja miesbodareilla on vaikeuksia ymmärtää harjoittelunsa periaatteita. Kehonmuokkaajien harjoittelumenetelmät ja päämäärät perustuvat vartalon ulkoisten piirteiden muuttamiselle, vaikka he eivät halua samastua suomalaisittain vieraaseen ja moraalisesti epäilyttävään bodari-identiteettiin.

Kehonmuokkaajan tärkein tarkoitus; oman kehon rakentaminen, joudutaan naamioimaan suorilla ja välillisillä tavoilla, joista tärkein ja näkyvin on oman kehon peittäminen liian isoilla vaatteilla. Lopulta bodari saa paljastaa itsensä harvoissa tilanteissa, kuten kisalavalla. Toisaalta kehonmuokkaajan treenityyliä puolustellaan erilaisilla terveysväitteillä ja narsismisyytöksiin vastataan vähättelemällä bodaajan sosiaalisia motiiveja:

Teen tämän vain itseni takia ja kilpailen vain itseäni vastaan
. Skandaalin uusi single Salikissa osallistuu bodareiden oman kunnian rakentamiseen ja musavideossa vapautetaan kehonmuokkaajanaisia sukupuolirooleista, vaikka toisin luullaan. Youtuben kommenteissa ja Demin foorumilla musavideo on tuomittu noloksi, esineellistäväksi, häpeälliseksi, varhaisteinien kuvitelmiksi, sovinistiseksi, hyväksikäyttöön yllyttäväksi tai vain paskaksi. Lehdet kutsuvat salikissaa kohuvideoksi. Tärkein syy kohulle on naisten esittäminen häpeällisissä asemissa, joissa "joku läpsii mua perseeseen tai haistelee melkeinpä mun pillua siinä vaiheesa ku kumartuu nostamaan painot maasta".

Salikissa esittelee perinteisen alfauroksen fantasiakuvaston: paljon kauniita, vähäpukeisia naisia yhden miehen ympärillä, joka hallitsee tilannetta pelkästään olemalla läsnä. Naiset ovat lähinnä katseen kohteina, eivät katso juurikaan kameraan (katsojaan) vaan mieheen ja välillä vielä merkitsevämmin kameran ohi, samaan mieheen. Silloin kun naiset katsovat kameraan, he katsovat mieskatsojiin kutsuvasti.

Naiskuvasto on tuttu yhdysvaltalaisista hiphop-videoista, mutta bodauksen näkökulmasta naiset ovat uusia ja raikkaita. Heidän vähäpukeisuutensa ja kasvojen kirjaimellinen vähättely videon lähikuvissa ja lyriikoissa kertoo kehonmuokkauksen motiivien hyväksymisestä kuntosalimaailmassa. Enää ei tarvita mitään mitään terveyteen liittyvää syytä pumpata peppua tai hauista, ja pakaroita voi esitellä esittelyn vuoksi ilman selittelyä.

Videon naiset täytyy esittää persoonattomina osina ja lihapaloina, jotta he voisivat olla tasa-arvoisia kehonmuokkauksen sisällä. Palat jaetaan naisellisiin ja miehekkäisiin paloihin, mutta eri logiikalla kuin esimerkiksi missimaailmassa, jossa naisellisuus on vaativampi kategoria. Bodarimiehet ovat aina ajatelleet olevansa pelkkiä (vartalon)osia ja heidän vapautumistaan rajoittaa edelleen paljasteluun liityvä homoseksuaalinen jännite. Kehonmuokkaajanaisilla jännitettä ei ole ja heitä onkin tähän asti rajoittanut paljasteluun liittyvä huonon naisen pelko, sopimattomuus ja häpeä.

Salikissa poistaa sosiaalisen häpeän esittämällä fitnesskilpailijat heille tehdyissä vaatteissa heidän kuntosalillaan, heidän omissa mielikuvissaan rakentamassa heille tärkeitä vartalonosia, joiden merkitys on heille ja muille kehonmuokkaajille skandaalimaisen seksuaalinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti