maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kehonmuokkauksen pitäisi luopua 'terveellisistä elämäntavoista'.

Kehonrakennus ei sovi Suomen kulttuuriin. Se kyllä voisi sopia ja sopimattomuudesta huolimatta kehonmuokkaus on äärimmäisen suosittua. Salaisuus löytyy tästä naisesta:
Aina kun Jutta ilmestyy telkkariin, hän paljastaa, miksi kehonmuokkaus on suosittua Suomessa. Jutta päivittelee ohjelmissaan lihavien ihmisten lihavuutta, mutta samalla hän yllättyy aina uudelleen, kuinka suomalaisia on helppo motivoida muokkaamaan kehoaan ja aloittamaan terveellisiä elämäntapoja.

Terveellisyyden tärkeys on koodattu suomalaisiin samalla tavalla kuin alkoholin suuremmat kerta-annokset ja molemmat ovat itse asiassa saman janan pisteitä. Tämä tulee esille, kun pohtii milloin pitää elää terveellisesti. Joku voi sanoa "aina", mutta hänkin tarkoittaisi terveellisen elämän tasapainoista jatkumoa, jossa nautiskelu on osa terveellisyttä. Terveelliset elämäntavat kuuluvat helposti arkeen ja epäterveelliset lomaan. Arjen terveellisyys on vastakohtaista loman rentoutumiselle ja sen epäterveellisyydelle.

Terveellisiä elämäntapoja ei voi ymmärtää ilman epäterveellisiä elämäntapoja. Ne saavat merkityksen vain suhteessa toisiinsa. Silti kehonmuokkaus ei ole ollenkaan sama asia kuin terveelliset elämäntavat ja suomalaiset aloittavat 'terveelliset elämäntapansa' juuri kuntosalilta ja kehonmuokkauksesta. Terveellisten elämäntapojen kannalta olisi paljon helpompiakin keinoja tehdä lääkärit tyytyväiseksi.

Kehonmuokkaus vastaa moniin suomalaisille tärkeisiin kysymyksiin elämän järjestyksestä. Jossain muualla 'treenaa, syö, nuku' olisi täysin järjetön elämän ohjenuora, koska kuka nyt haluaisi vain treenata, syödä ja nukkua? Suomalaisille elämäntavassa on järkeä, koska se muistuttaa talonpojan verkkaista, mutta selvästi jaksotettua elämäntyyliä. Samalla puututaan mahdollisimman vähän muiden asioihin ja elämän konkreettisuus tuntuu joka päivä sadonkorjuun jälkeiseltä väsymykseltä.

Kehonmuokkauksen tarkoitus ei ole elämäntavoissa vaan kehon ulkoisten olosuhteiden muuttamisessa. Ulkoiset olosuhteet ovat aina olleet suomalaisille vaikeita. Rahalla ei saa brassailla, mutta menestys ja kunniallisuus pitää näkyä päältä jotenkin! Menestys ja ulkoinen kunniallisuus korostavat egoa ja jatkuvasti pitää varoa, ettei nouse pissa päähän. Suomalainen kehonrakentaja on uusrikkauden loukussa ja kaikki tunnistavat rikkautta teeskentelevän. Ristiriita on monille turhauttava.

Ulkoisen menestyksen tavoittelun ja sisäisen nöyryyden ristiriita on tavallinen historiallisesti alistetuille kansoille, joilla ei ole omia merkittäviä sivistyksellisiä perinteitä. Orjan ja herran historialliset asemat ovat siirtyneet suomalaisten psyykeen osaksi toistensa vuoropuhelijoiksi. Se käytännöllinen nöyryys joka saa peittämään lihakset liian isoilla vaatteilla, muuttuu nopeasti egotestailuksi, jossa tunnustuksen etsiminen jää aina puolitiehen. Ulkoisesti näyttävät lihakset tuovat varmuutta, mutta samalla ne hävettävät. Häpeä yhdistyy tuntemuksiin huonosta naiseudesta tai miehisyydestä.

Toisin on Los Angelesin Venice Beachilla, jossa ei tarvitse leikkiä ulkoisen menestyksen ja sisäisen nöyryyden piirileikkiä:
Los Angelesissa kehon ulkoisten olosuhteiden muuttaminen tapahtuu muutenkin kuin nöyrän asiakaspalvelijan ja ylimielisen yrittäjän vuoropuheluna, joten Los Angelesissa kehon estetiikan tavoittelua ei selitetä välineenä terveempään elämään tai 'itsekontrolliin'. Kehon estetiikan tavoittelu tuottaa Venice Beachin itsensä paljastajille voimakkaita fetissimäisiä kokemuksia ja lihaksikas vartalo nähdään päämääränä sinänsä. Samalla lihaksikkuus kiinnitetään tiukemmin niihin seksuaalisiin merkityksiin, joiden kautta fetissit tulevat eläväksi.

Suomessa ei ole puitteita Los Angelesin esteettisille identiteeteille. Sen lisäksi, että Suomessa kehosta kirjoittaa vain lääkärit, ruumiin estetiikan arvostus pitäisi näkyä työmarkkinoilla mahdollisuutensa tehdä ulkonäkötöitä. Missinä, mallina ja varsinkin fitnessmallina on vaikea saada elantoaan mutta rahaakaan ei tarvittaisi niin älyttömästi jos olisi kysyntää useammille kropan esittelytilanteille kuten gaaloille, hauiksen ristiäisille, fetissiyrittäjille (Diana Ball) ja Tom of Finland tyyliselle homopornolle.

Bikinifitneksen suosio on selvästi askel esteettisyyden korostamisen suuntaan, vaikka se korostaakin osittain konservatiivisia sukupuolirooleja. Sukupuolinen tyylittely, jota bikinifitnessmallit tekevät, on aina parempaa kehonrakennusta kuin hauiksen nyppylöiden suutelemisen pelkistäminen terveelliseksi elämäntavaksi. Kehonrakennuksen pitäisikin käyttää jokainen mahdollisuus päästä eroon 'terveellisen elämäntavan' puheesta. Niin lähestytään Los Angelesia ja samalla paradoksaalisesti omaa identiteettiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti