sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kesäkunnon esittelemisen tärkeydestä

Haluan ajatella, että jokainen kuntosalikävijä on huhtikuuhun mennessä pyöritellyt päässään ajatusta kesäkunnosta. Ajatusleikki voi olla vuoronperään nautinnollinen ja ahdistava, mutta aina se etenee päänsisäiseen taistoon, jossa ihmiset tekevät perinteistä suomalaista nöyryystyötä:

"Mitä välii missä kunnossa on kesällä? Olishan se kiva olla hyvässä kunnossa, mutta ei sen eteen ole järkeä nähdä vaivaa sikana. Kesäkunto on vähän pinnallinen ajatus. Enkö mä vois vaikka nauttii kesästä muutenkin? Mitä järkeä ylipäätään treenata ulkonäön takia. Mutta silti musta on kiva, kun on hyvässä kunnossa ja ihmiset kattoo. En mä toisaalta piittaa siitä mitä muuta ajattelee, mutta oishan se kiva jos olis timmi ja kuuma"

Kesäkuntoprojekti voidaan aloittaa, mutta sama kamppailu treenaamisen motiiveista jatkuu ja itselle asetetut päämäärät muuttuvat. Kesäkunto ei pysy riittävän vahvana päämääränä, koska siihen liittyvä ulkonäkökeskeisyys on pinnallista ja häpeällistäSuomessa ulkonäkökeskeisyyden ongelma on juuri esittelyssä. Ulkonäköä saa olla, mutta sitä ei saa esitellä. Bodarit ovat kääntäneet asetelman ympäri ja tehneet ulkonäöstä illuusiota ja sen esittelystä aitoa. Samalla bodarit ovat ymmärtäneet jotain esittelyn tärkeydestä.

Itsensä esittely nähdään yleensä ongelmana, koska se herättää mielikuvia yksilön arvon nostamisesta muiden yläpuolelle. Bodarit voivat todistaa tämän nopeasti vääräksi, koska kroppaan kiinnittyvä minäkuva on äärettömän altis arvon alennuksille ja persoonallisille hyökkäyksille, joihin tavalliset ihmiset eivät osaa samastua. Bodareiden tavoittelema kropan esittely ei ole hierarkioiden luomista vaan esteettinen suhde maailmaan. Siinä missä insinööri näkee itsensä toiminnallisena koneena, joka esittelee taitojaan välineellisistä syistä, bodari ei tarvitse syitä esittelylle. Se, että kropalla on ulkoisia piirteitä, riittää esittelyn syyksi.

Suomalaiset bodarit eivät yleensä osaa esitellä riittävän hyvin, koska he eivät elä ideologiaansa riittävän puhtaasti. Muualta maailmasta löytyy esimerkkejä, jotka ovat ymmärtäneet, mitä esittelyn kuuluu olla:


Maria Garcia on espanjalainen ammattikehonmuokkaaja Figure-luokassa. Espanjalaisuus ja Espanjassa asuminen vaikuttaa itsensä esittelyn mahdollisuuksiin, mutta Marian asenteeseen voi samastua kuka tahansa. Suomessa on vaikea pitää kyseisiä vaatteita saamatta häpeällisiä leimoja, mutta juuri siksi mahdollisimman monen pitäisi omaksua Marian vaatetyyli.Maria paljastaa asuillaan kuinka bodaajan esteettinen esittely on aina samalla eroottista esittelyä koska seksuaaliset merkitykset kuuluvat kaikkeen ruumiillisuuteen.  Asut eivät kerro mitään Marian seksuaalisista teoista tai hänen akteihin liittyvistä haluistaan. Mariaa voidaan halventaa naisille osoitetuilla häpeänimillä vain jos esittelyä ei osata nähdä oikein.


Maria esittelee kaikkialla. Tämä on seurausta puhtaan esittelyn asenteesta. Helpointa suomalaiselle olisi aloittaa esittely bodaukselle osoitetusta salista, koska siellä esittely on hyväksyttävämpää kuin muualla, vaikka varsinkin miesbodareilla on tapana vieroksua toisten miesten puhdasta esittelyä. Esittelyn tulisi olla alusta pitäen ongelmatonta eikä sitä pitäisi selitellä:

"No kun nää minishortsit tuli ekana kaapista"

eikä pelkistää egoilun välineellisiin motiiveihin:

"Mä oon kuuma ja mä näytän mitä multa löytyy"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti