perjantai 23. toukokuuta 2014

Eurovaalit crossfittaajan ja bodarin tapaan

Jos viettää liikaa aikaa kuntosalilla, ei ehkä huomaa ympärillä tapahtuvia asioita. Tällä hetkellä Euroopassa käydään kamppailua maailmankuvista samalla tavalla kuin bodaaja ja crossfittaaja kilpailevat treenauksen ainoista oikeista motiiveista. Poliittisten aatteiden taustalla olevat näkemyserot kertaantuvat kuntosalilla ja kahdelle erilaiselle treenaajalle on olemassa omaan harjoitteluunsa sopivat eurovaaliehdokkaat.

Bodaajan harjoitusfilosofiaa sävyttää esteettinen asenne, joka tekee bodaajasta taiteilijaluonteen. Samalla tavalla hänen eurovaaliehdokkaansa pitää ymmärtää taiteellisen ilmaisun päälle. Sosioekonomisten asemien tärkeyttä korostavat porvaripuolueet, joihin SDP myös kuuluu, eivät osaa samastua bodaajan maailmaan koska heille bodaus on liikuntaa, joka unen ja terveellisen ravinnon kanssa herättää töihin, täyttää veroilmoituksen ja suhtautuu seesteisen hyväksyvästi kotitöiden jakaantumiseen sukupuolten perusteella.

Bodaaja on ihmisläheinen, empaattinen ja yhteisöllinen. Usein hän on jopa liian ankara itseään kohtaan tehdessään säännöistä, normeista ja velvollisuuksista korkeimpia totuuksia. Bodarille yhteisö menee yksilön edelle ja koko bodauksen voi nähdä syntyvän reaktioista yhteisön liian ankariin sääntöihin. Bodaaja ei voisi valita yksilöä korostavaa poliittista aatetta eikä eurovaaliehdokasta, joka ei osaa katsoa asioita kokonaisuuksina.

Bodaaja haluaa olla eurooppalainen sydämeltään. Hän samastuu siihen EU:n merkitykseen, jossa eurooppalaisuus määritellään hengeksi tai aatteeksi. Bodaaja halua ylittää rajoja ja antaa muiden tulla rajojen yli. Hän kannattaa liittovaltiota siksi, että niin unelma yhtenäisestä euroopasta toteutuu ja tuota haavetta ei voi pelkistää vapaakauppasopimukseksi tai passintarkastusten poistumiseksi. Bodaajalle talous on suhteellinen merkitysjärjestelmä, joka voi koska tahansa muuttua toisenlaiseksi. Bodaaja antaa lainat anteeksi jos korkeammat tavoitteet sitä vaativat.

Crossfittaaja on insinööriluonne ja hän suunnittelee harjoittelunsa teknisten periaatteiden mukaan. Politiikassa hän valitsee ehdokkaan, joka haluaa "asioiden toimivan". Crossfittaaja uskoo, että paras maailma syntyy vain tekemällä asioita oikein. Hän on naivi realisti, joka ajattelee maailman olevan periaatteessa valmis kunhan vain muutkin tajuaisivat, miten maailma oikeasti toimii. Hänellä on tapana tehdä äärimmäisiä yleistyksiä, jotka perustuvat hänen mielestään terveeseen järkeen. Crossfittaaja valitsee porvaripuolueita, jotka uskovat taloudellisen rakenteen ensisijaisuuteen. Nuori crossfittaaja valitsee todennäköisesti oikealle suuntautuvan porvaripuolueen ja vanhempi crossfittaaja voi äänestää SDP:tä. Silti Crossfittaaja voi helposti kuvitella, että hänellä ei ole ideologiaa.

Crossfittaaja kilpailee useimmiten itseään vastaan ja hänellä onkin tapana luulla, että kaikki on itsestä kiinni. Toisin kuin suorituksia, koko maailmaa on vaikea pelkistää numeroiksi, joten crossfittaaja ajattelee parhaan politiikan olevan paikallista ja henkilökohtaista. Hänellä on vaikeuksia ymmärtää eurooppalaisuuden ydintä ja hän suhtautuukin konservatiivisesti asioihin, jotka ovat epämääräisiä tai vaikeasti hahmotettavia. Crossfittaaja voi kannattaa Euroopan laajuista liittovaltiota, mutta vain jos sen merkitys puretaan talouskielelle ja sen hyödyt perustellaan konkreettisesti.

Bodaajan ja Crossfittaajan eurovaaliehdokkaiksi muodostuvat elämänkatsomustensa arkkityypit:

     
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti